Duidelijkheid over n°10, de Zeis

In onze facebookgroep, die draait rondom dit blog (facebookgroep vind je door hier te klikken!) hadden we een discussie over de betekenissen van n°10, de Zeis.

Aangezien ik een voorvechter ben van de traditionele leer en authentieke methodiek, vind ik het belangrijk dat de logica van het systeem gevolgd wordt. Het lezen van kaarten is het begrijpen van een codetaal, die je naderhand weer moet omzetten naar een taal voor jezelf of diegene die voor jou zit om zijn of haar kaarten te lezen.

10

Af en toe wordt er een zoals nu een petit Lenormandkaart op de groep gepost en de leden zeggen dan wat die kaart betekend oftewel raden ze het. Niettegenstaande dat raden niet kan uitsluiten dat het juist kan zijn, worden de meeste zaken met raden bekomen door visuele associaties. Dit is juist waar het mis gaat bij de meesten.

De Zeis is in zijn kernwaarde een zeer negatieve kaar, ze zorgt voor gevaar, paniek en de raadzoekende zal hierdoor ten prooi vallen aan alle negativiteit dat dit met zich meebrengt over de gehele perimeter van gevaar, genuanceerd door de andere kaarten eromheen of de positie (afstand) ten opzicht van de persoonskaart in een Grand Tableau.

10

De Zeis kan NOOIT OF TE NIMMER “oogsten” betekenen. Dit als kernwoord nemen voor deze misfortuinlijke kaart kan readings alleen maar in de war sturen.

Het is desalniettemin niet verkeerd om het woord oogsten te gebruiken als het verhaal klopt in zijn geheel.

d01405d031010 In het voorbeeld hiernaast zie je bijvoorbeeld dat n°2, de Klaverbladen rechts van de Zeis ligt. Evolutionair bekeken zou je kunnen zeggen dat het gevaar dat deze kaart uitdrukt, gevolgd wordt door tevredenheid, of klein geluk (n°2). Hier zou je dan wel eventueel bijvoorbeeld kunnen zeggen, om te werken met de taal van het beeld: “je zal ondanks het risico toch tevredenheid kunnen oogsten.

In mijn Gn°2, de Groentenrand Tableaucursus doe ik een paar suggesties om met de visuele aspecten te werken, de kaart waar n°10, de Zeis in steekt met zijn scherpe kan, daar brengt ze onrust of gevaar. Hier zou je dan gezegd kunnen hebben, afgaande op het eerder geconcludeerde dat de tevredenheid in het gedrang komt (zeis steekt in klavers) maar dat het evolutionair toch positief zal uitdraaien (verhaaltje eindigt op fortuinlijke kaart= n°2).

Als er nu bijvoorbeeld een afloop van iets voorspeld moet worden en je krijgt Zeis+ Kruis, dan kan je stellen dat je ellende zal oogsten.

Maar als de zeis nu de beslissende kaart was, en je zou stellen dat je gaat “oogsten”, dan maak je de kaart positief, ik zou zeker niet graag de Zeis zien liggen op een beslissende plaats, waar iets moet gebeuren dat ik graag zou hebben. Zeis= negatief, zorgt steeds voor gevaar, in het beste geval met een gunstige constellatie brengt ze slechts onzekerheid, onrust of angst…

Waar ze wel met oogsten mag geassocieerd worden is in de tijd die deze kaart uitdrukt= de Herfst.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s